Φωτοβολταϊκά στέγης από γκαζόν  (video)

  20/07/2016 11:33
Φωτοβολταϊκά στέγης από γκαζόν  (video)

Μια μέρα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο σπίτι μπορεί να επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από την κοπή του γρασιδιού και τη χρήση χημικών ουσιών χαμηλού κόστους.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει ένας ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) ονόματι Αντρέας Μέρσιν. Ο επιστήμονας αυτός δημιουργεί μια φωτοβολταϊκή κυψέλη που προκύπτει από την ανάμειξη πράσινων οργανικών υλικών, όπως υπολείμματα γρασιδιού και γεωργικά απόβλητα, με ειδικές χημικές ουσίες και η οποία μπορεί να επιστρωθεί σε μια οροφή για να παραγάγει ηλιακή ενέργεια. 

Η αύξηση της αποδοτικότητας μιας τέτοιας τεχνολογίας θα επιτρέψει την αξιοποίησή της σε αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα κεντρικά δίκτυα ενέργειας.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports, ο Μέρσιν και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς «αντέγραψαν» τα μόρια PS-I που ενεργοποιούν τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φυτά.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Μέρσιν στο video που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, οι ερευνητές απέσπασαν τη βασική πρωτεΐνη της φωτοσύνθεσης και τη σταθεροποίησαν ώστε να διατηρηθεί ζωντανή και ενεργή στην ηλιακή κυψέλη. Έτσι, ανέπτυξαν μια πολύπλοκη νανοδομή από διοξείδιο του τιτανίου στηριγμένη από νανοκαλώδια, τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Προς το παρόν το σύστημα επιτυγχάνει αποδοτικότητα μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό μόλις 0,1 τοις εκατό, πάντως τέσσερις φορές περισσότερη από προηγούμενα βιοφωτοβολταϊκά συστήματα.
Ο Μέρσιν ευελπιστεί ότι σε μερικά χρόνια κάποιος σε ένα απομακρυσμένο χωριό θα μπορεί να αναμείξει υπολείμματα γρασιδιού με μερικές χημικές ουσίες και να επιστρώσει το μείγμα στη στέγη της κατοικίας του για να τροφοδοτήσει το νοικοκυριό ή τη γεωργική μονάδα του με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.

 

Πηγή: econews

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας