Τουρκία: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ηλιακών 1GW

  15/01/2019 10:56
Τουρκία: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ηλιακών 1GW

Με μια αιφνίδια απόφαση η κυβέρνηση της Τουρκίας ακύρωσε μέχρι νεωτέρας την διεξαγωγή του επερχόμενου διαγωνισμού 1 GW για νέους ηλιακούς σταθμούς, ο οποίος προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του pv-magazine, η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή, η οποία αποτελούσε το σχέδιο για την εγκατάσταση ηλιακών σταθμών μεγάλης κλίμακας σε τρεις περιοχές της γειτονικής χώρας.

«Για την ώρα, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τις λεπτομέρειες του εν λόγω διαγωνισμού και θα προκηρυχθεί εκ νέου εντός του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του o Eren Engur, CEO της τούρκικης εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ηλιακής ενέργειας Icarus Enerji.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς σχετικοί με την ηλιακή ενέργεια δουλεύουν για την απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης και του πακέτου κινήτρων σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης κάτω των 10 kW, με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο να αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά. «Εργαζόμαστε επίσης παρά πολύ σε θέματα αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να ενταχθούν στους νέους διαγωνισμούς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Να θυμίσουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία είχε "σπάσει" σε τρεις διαγωνισμούς για ισόποσες περιοχές, ως εξής: 

Sanliurfa-Viransehir – 500 MW
Hatay-Erzin 200 MW
Nigde-Bor 300 MW, συν ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας 30MW/90 MWh (AC)

Η μέγιστη τιμή που είχε οριστεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας για τον διαγωνισμό ήταν στα 0.065 δολάρια/kWh. Επίσης, προϋπόθεση για την συμμετοχή και την πρόκριση στον διαγωνισμό ήταν το 60% του τεχνικού εξοπλισμού (τα δομοστοιχεία) να προέρχεται από την εγχώρια βιομηχανία, ενώ τα επιλεχθέντα έργα θα απολάμβαναν 15ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).

ΠΗΓΗ: energypress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας