Ηλιακός "γίγαντας" κατασκευάζεται στο Ισραήλ

  10/01/2017 12:15
Ηλιακός "γίγαντας" κατασκευάζεται στο Ισραήλ

Έναν τεράτιο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο κατασκευάζει το Ισραήλ, ο οποίος φαίνεται πως θα διαθέτει τον υψηλότερο ηλιακό πύργο του κόσμου.
Ο ηλιακός σταθμός ισχύος 121 μεγαβάτ, με την ονομασία Ηλιακός Πύργος Ασαλίμ, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ισραήλ μέχρι σήμερα και βρίσκεται υπό κατασκευή στην έρημο Νεγκέβ.
 
Στόχος της χώρας είναι όπως μέχρι το 2020 καλύπτει το 10% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ. Εξού και το συγκεκριμένο έργο θεωρείται σημαντικό καθώς μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται πως θα τροφοδοτεί με ενέργεια περίπου 130.000 νοικοκυριά. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο ηλιακός πύργος θα παράγει περίπου 310 MW ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με περίπου το 1,6% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού του Ισραήλ.
Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του το 2018, ο σταθμός θα διαθέτει τον μεγαλύτερο ηλιακό πύργο του κόσμου, ύψους 250 μέτρων.
 
Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας διαθέτει ένα πεδίο έκτασης 740 στρεμμάτων με πάνω από 50.000 κάτοπτρα, τα οποία αντανακλούν την ενέργεια του ήλιου πίσω στον πύργο που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία. 
Ο πύργος Ασαλίμ θα πλαισιωθεί από μία μονάδα που θα αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια μετά τη δύση του ηλίου, και μία τρίτη τοποθεσία με φωτοβολταϊκά, με την χρηματοδότηση των εταιρειών BrightSource Energy, General Electric και του Ταμείου Επενδύσεων Υποδομών και Ενέργειας ΝΟΥ.
 
Βέβαια, το συγκεκριμένο ισραηλινό έργο μπορεί να διαθέτει το υψηλότερο ηλιακό πύργο του κόσμου, όμως ο μεγαλύτερος σταθμός συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας βρίσκεται στο Ντουμπάι, με ισχύ 1.000 μεγαβάτ.
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας