«Πράσινο» στο αιολικό που καταδιώκει ο Τραμπ!

  16/04/2018 10:32
«Πράσινο» στο αιολικό που καταδιώκει ο Τραμπ!

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος. Η Σκωτία γίνεται ταχύτατα ο προορισμός για καινοτόμα θαλάσσια αιολικά πάρκα και μάλιστα το έργο το οποίο ο Τραμπ πολέμησε να μην γίνει επί τόσο καιρό, ανοίγει το δρόμο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ πέρασε χρόνια στα δικαστήρια της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδιώκοντας να  ακυρώσει  το έργο. Αφού έχασε  και την τελευταία προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο του 2015, το έργο πήρε το τελικό πράσινο φως για την κατασκευή.

Το αιολικό πάρκο βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από την ακτή και είναι ορατό από ένα κοντινό γήπεδο γκολφ, που χτίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην περιοχή Balmedie.

Η πρώτη από τις 11 τεράστιες ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την σουηδική εταιρεία Vattenfall στην θαλασσιά περιοχή λίγο έξω από τις ακτές του Aberdeen.

Μάλιστα δύο από τις ανεμογεννήτριες αναβαθμίστηκαν σε ισχύ φτάνοντας τα 8,8 MW, και είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ τόσο μεγάλη ανεμογεννήτρια για θαλάσσιο πάρκο. Με μια μόνο περιστροφή των πτερυγίων της μπορεί να παράγει όσο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται για ένα 24ωρο ένα μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 93,2MW και θα είναι σε θέση να καλύψει πάνω από το 70% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Aberdeen, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Vattenfall. Η λειτουργία του θα αποτρέπει την εκπομπή πάνω από 134.000 τόνων CO2, με την υποκατάσταση παραγωγής από ρυπογόνους σταθμούς ορυκτών καυσίμων.

Το αιολικό πάρκο, το οποίο κατέστη εφικτό με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλείται επισήμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (EOWDC - European OffshoreWind Deployment Centre).

Ο διευθυντής έργου της Vattenfall, Adam Ezzamel, δήλωσε: "Η πρώτη εγκατάσταση ανεμογεννήτριας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και πιστώνεται στην επιμέλεια και  τεχνογνωσία της ομάδας του έργου και των εργολάβων. Το ότι η πρώτη ανεμογεννήτρια είναι ένα από τα νέα μοντέλα των 8,8MW, καθιστά το γεγονός ακόμη πιο σημαντικό επειδή επιβεβαιώνει το EOWDC ως κέντρο παγκόσμιας κλάσης για καινοτομίες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Ο κ. Jean Morrison, πρόεδρος του Aberdeen Renewable Energy Group (AREG) δήλωσε ότι το αιολικό πάρκο «πρωτοστατεί στην καινοτομία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών και θα βοηθήσει την επόμενη γενιά υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.»

«Είναι ένα πραγματικό πραξικόπημα για την περιοχή μας να έχει τις πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες του κόσμου στο κατώφλι της και ισχυροποιεί τη θέση του Aberdeen ως μια μεγάλη παγκόσμια ενεργειακή πόλη. Θα μας οδηγήσει επίσης σε ένα πιο πράσινο μέλλον.» κατέληξε

ΠΗΓΗ: Climate Action, e-mc2.gr
 

Πίσω στην αρχή της σελίδας