Ενισχύθηκε κατά 18% η ανταγωνιστικότητα αιολικών-φωτοβολταϊκών

  05/04/2018 07:42
Ενισχύθηκε κατά 18% η ανταγωνιστικότητα αιολικών-φωτοβολταϊκών

Σε ανάλυση της ανταγωνιστικότητας των διαφόρων ενεργειακών πηγών προβαίνει το Bloomberg New Energy Finance σε πρόσφατη έκθεσή του, βάσει της οποίας τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ενίσχυσαν τη δική τους κατά 18% σε ένα μόλις έτος.
 
Η ανάλυση του BNEF στηρίζεται στο επίπεδο κόστος ηλεκτρισμού (LCOE) και καλύπτει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Όπως τονίζεται, η ραγδαία πτώση του κόστους στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και στις μπαταρίες, αποτελεί μεγάλη απειλή για το μερίδιο του άνθρακα και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.
 
Όπως καταλήγουν οι συντάκτες, τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να επιτελέσουν οποιονδήποτε από τους ρόλους τους, δηλαδή ως μονάδες βάσης ή μονάδες ευελιξίας. Στην πρώτη περίπτωση, η απειλή είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ στην ευελιξία οι μπαταρίες αλλάζουν το “παιχνίδι”, καθώς αρχίζουν να είναι ευθέως ανταγωνιστικές.
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής ενεργειακή οικονομολόγος του BNEF, Έλενα Γιαννακοπούλου, “η ομάδα μας ερεύνησε προσεκτικά την επίδραση της πτώσης κατά 79% στο κόστος των μπαταριών λιθίου από το 2010 στα οικονομικά της τεχνολογίας αποθήκευσης σε διαφορετικά τμήματα του ηλεκτρικού συστήματος. Τα συμπεράσματα είναι ανατριχιαστικά για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων”.
 
Η ίδια εξήγησε ότι “ορισμένοι υφιστάμενοι σταθμοί άνθρακα και αερίου, με χαμηλά κεφαλαιακά κόστη, θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο για αρκετά χρόνια, προσφέροντας παραγωγή και εξισορρόπηση καθώς θα αυξάνεται η διείσδυση των αιολικών και των φ/β. Όμως, η βιωσιμότητα των νέων μονάδων άνθρακα και αερίου φθίνει, καθώς οι μπαταρίες αρχίζουν να παρεισφρέουν στην ευελιξία και στα έσοδα των συμβατικών μονάδων”.
 
Όσον αφορά το επίπεδο κόστος των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, το BNEF το προσδιορίζει ως εξής για το α' εξάμηνο του 2018: 55 δολάρια/MWh για τα χερσαία αιολικά, 70 δολάρια/MWh για τα φωτοβολταϊκά και 118 δολάρια/MWh για τα υπεράκτια αιολικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το κόστος των φ/β έχει μειωθεί κατά 77% από το 2009 και αυτό των χερσαίων αιολικών κατά 38%.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Πίσω στην αρχή της σελίδας