Έξι αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 157.5MW

  15/11/2017 10:58
Έξι αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 157.5MW

Στην Κύπρο υπάρχουν εγκατεστημένα έξι (6) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 157.5MW. Το 2016 περίπου το 4.65% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο προερχόταν από τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη. 

Στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω εγκαταστάσεις ή για επέκταση των αιολικών πάρκων στην Κύπρο, ο Υπουργός ανέφερε πως «νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων ή/και επεκτάσεις των υφιστάμενων θα μπορούν να γίνουν στα πλαίσια του Σχεδίου με τίτλο «Σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού». Το Σχέδιο αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του συγκεκριμένου Σχεδίου η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα, καθώς και από τα άλλα έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αξιοποίησης βιομάζας, ηλιοθερμικά συστήματα) που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, θα πωλείται στην ΑΗΚ ή άλλο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, στην εκάστοτε Τιμή Αγοράς ΑΠΕ (κόστος αποφυγής), όπως αυτή θα καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού.  Στη συνέχεια τα έργα αυτά, θα πρέπει να ενταχθούν και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Στα πλαίσια του πιο πάνω Σχεδίου δύναται να εγκατασταθούν αιολικά συστήματα συνολικής ισχύος 17.5MW.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των έξι αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία, επιδοτείται σύμφωνα με τις Συμβάσεις Επιδότησης, που έχουν συναφθεί με το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, την περίοδο 2010-2015 οι οποίες προνοούν συνολική τιμή πώλησης €0.166/kWh.  Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί για επιδότηση της παραγωγής των έξι αιολικών πάρκων τα τελευταία πέντε χρόνια ανέρχεται γύρω στα 65 εκατομμύρια ευρώ. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας